Klicka på en kategori för att komma direkt till den.
Allmänna frågor
Häst
Smådjur
Vilt och Trikin
Lantbrukets djur

Allmänna frågor

Här kan du läsa några av de vanligaste frågorna som kommer till oss på labbet. Hittar du inte vad du letar efter? Du kan alltid maila info@vidilab.se för att få råd.


Det mest effektiva och smidigaste är att använda någon av våra kollamasken-produkter som du hittar i vår webshop www.kollamasken.nu eller hos våra återförsäljare till exempel på ett apotek, Granngården eller Hööks. Dock finns inte alla varianter av våra produkter hos våra återförsäljare, men de finns i webshopen.

Om ingen produkt passar, gå in på vår hemsida under produkter och tjänster för information och aktuella följesedlar. Du är välkommen att skicka in material på egen hand, läs då gärna här hur det går till: https://www.vidilab.se/packa-ditt-prov-korrekt/.


Då det har tillkommit nya regler kring posthantering mellan Sverige och länder utanför EU, påverkar detta våra kunder från bl.a. Åland och Norge.

Post som skickas från ett ICKE-EU-land till Sverige blir nämligen försenad under postgången pga. tullhantering. Provet riskerar då att bli för gammalt innan det når fram till Vidilab. Vi får också betala tullavgifter på ca. 300 SEK för varje prov/försändelse som vi behöver debitera kunden i slutändan.

Därför ser vi oss tyvärr tvungna att stoppa försäljning av kollamasken-produkter till kunder utanför EU. Om man har möjlighet att skicka material på egen hand och posta det i en svensk postlåda, så ska det inte påverka postgången och provet kommer förhoppningsvis fram till oss inom 1–3 arbetsdagar. Tänk då på att skicka ditt prov till oss i början på veckan, gärna måndag eller tisdag.

Instruktioner för hur du packar det prov du skickar in själv hittar du här.

Du är såklart välkommen att skicka in din förfrågan till oss via e-post till: order@vidilab.se eller ring oss på telefon: +46 171 441260 så hjälper vi dig så långt det går!


Har du köpt en kollamasken-produkt har du allt material du behöver för att skicka ditt prov.
Har du ingen kollamaskenprodukt hittar du en fullständig instruktion med hur du packar ditt träckprov här.

Om du har fått provsvar från oss tidigare, så hittar du ditt kundnummer på provsvaret. Har du inte tillgång till ditt provsvar, så fyll i alla andra kontaktuppgifter. Då ska vi kunna hitta ditt kundnummer i vårt system när provet kommer in.
Är det första gång du skickar in prov till oss, så skapar vi ett kundnummer när vi registrerar in ditt prov vid ankomst och det kommer då visas på ditt provsvar.

Vi skickar svar via e-post och ibland hamnar svaret i skräpmappen så börja med att titta där om det gått flera dagar. Provsvaren går i regel ut samma dag vi får in provet, dock måste provet vara helt färdigregistrerat för att vi ska kunna se det i datorn, vilket i regel sker sent på eftermiddagen. För att vi snabbt ska kunna se om ditt prov är med för dagen kan du ta för vana att fota av eller skriva ner streckkodsnumret från kollamasken-provet innan du postar. 

Posten levererar tyvärr inte alltid allting samtidigt, trots att det är lagt samtidigt på samma låda. Vi svarar som regel ut provet samma dag det kommer till oss. 

Provsvar skickas samma dag som provet kommer in till laboratoriet. Vissa analyser tar längre tid, men det specificeras i det preliminära provsvar du får. Vi skickar provsvar till den e-postadress du har uppgett på följesedeln. Har man ingen e-post, skickar vi svaret som brev hem till din adress.

Ta en bild av följesedeln och mejla denna till provsvar@vidilab.se så försöker vi fånga upp provet när det kommer till laboratoriet.

Om vi får din order via vår webshop, mejl eller per telefon innan kl. 12.00 en vardag, så lägger vi paketet på posten samma dag. Order som kommer in på helgdagar postas följande vardag.

Vi kan dessvärre inte lämna ut uppgifter till någon annan än den person som beställt analyserna pga. GDPR, så vi måste be dig att kontakta den tidigare ägaren för att kunna ta del av de gamla analysresultaten. 

Har du handlat som företag, så kontaktar du Klarnas kundtjänst som hjälper dig vidare.
Har du handlat som privatperson, mejla då ditt ordernummer till order@vidilab.se. Vi kan sedan skicka dig ett underlag där momsen finns med.

Du är välkommen att handla i vår webshop, så långe du har en svensk leveransadress, samt kan posta ditt prov i Sverige. Våra kitt är förfrankerade och gäller endast inom Sverige. Ta kontakt med oss om du har ytterligare funderingar kring detta via e-post till: order@vidilab.se

Ektoparasiter är utvändiga parasiter som finns i djurets päls eller sätter sig på eller i huden (till exempel kvalster, skabb eller fästingar).

För provtagning: Lägg materialet (hår, hudskrap eller biopsi) torrt i plaströr. Läs mer om hur du skickar in ditt prov: https://www.vidilab.se/packa-ditt-prov-korrekt/

Se under respektive djurslag för ytterligare information eller kontakta laboratoriet via mail på provsvar@vidilab.se


Häst

Det optimala tillfället att ta träckprov på häst är på våren när det finns vuxna, äggproducerande maskar i tarmen. Rent tidsmässigt så är det ett bra riktmärke att ta prov när björkarna börjar få blad, vilket i stora delar av landet blir i april/maj. Planera även så att ni hinner få provsvaret i god tid innan planerat betessläpp.

Vi kan inte på bara ett papper avgöra vilka analyser som behövs, diskutera gärna innan provtagningen antingen med din veterinär eller rådfråga oss via mail provsvar@vidilab.se eller telefon 0171 – 44 12 60.


Det går bra att skicka in prov till oss, men det finns några viktiga saker att tänka på. Läs här så får du hjälp https://www.vidilab.se/fakta/hast/hur-ska-jag-provta/

Det tar 5,5 – 7 månader för en stor blodmask att bli könsmogen och börja producera ägg. För att det skall finnas ägg i träcken måste det finnas könsmogna honor i hästens tarm. Tas provet tidigare än så finns det risk att vi får ett falskt negativt resultat. Dvs det kan finnas larver i hästen, men inga ägg i träcken

Allt används inte men en större mängd än vad som faktiskt går åt behövs för att kunna blanda ett representativt prov. Skickar du in 2–3 träckbollar så täcker det både grundanalys, odling och bandmask. Om du har ett kollamasken-paket, så följer du märkningen på påsen.

Ett preliminärsvar skickas alltid ut samma dag vi fått ditt prov till laboratoriet. Om odling är satt får du det slutgiltiga svaret efter senast två veckor, när odlingen är avläst. Svaren kan se ganska lika ut men på det första står det “Delrapport-slutgiltig rapport väntas” och på nästa svar står det “Slutgiltig rapport” och där är odlingsresultatet ifyllt. Odlingen ska stå minst 1 vecka i värmeskåp därför går det inte att ge svaret tidigare än så.

Själva odlingen ska stå i värmeskåp i minst en vecka, sedan ska provet avläsas och då tar det ytterligare lite tid, totalt ca 2 veckor. Under högsäsong har vi fler odlingar att läsa, men när vi har färre odlingar att hantera, så går avläsningarna snabbare. Därför kan vi vara klara redan efter 1 vecka och skickar såklart ut svaret så fort det är färdig.

I vårt ”standardprov” gör vi en äggräkning som visar hur mycket ägg som utsöndras av de vanligaste parasiterna; stora och/eller lilla blodmasken (Strongylus/Cyathostominae) och spolmask (Parascaris spp.)
Den senare är främst ett problem hos yngre hästar. Koden för detta ”standardprov” är 501. Vi rekommenderar även att göra en odling på våren för att hitta stora blodmasken då detta är hästens farligaste parasit som man inte vill ha vare sig hos hästen eller på markerna. Även ägg från fölmask (Strongyloides westeri) och springmask (Oxyuris equi) kan påvisas i analysen. För säkrare diagnostik av springmask krävs oftast ett sk. tejpprov, eftersom maskhonan vispar ut äggen utanför hästens analöppning.
Ägg från bandmask (Anoplocephala perfoliata) kan, framför allt vid riklig förekomst, påvisas men för säkrare bandmaskdiagnostik krävs specialanalys (kod 504).

Den minsta mängden ägg som kan upptäckas i en äggräkning är 1 ägg vilket motsvarar 30 EPG (ägg per gram). Ser vi inget ägg så innebär det att hästen utsöndrar mellan 0–29 EPG, dvs det betyder inte att hästen är fri från parasiter. Vid en odling tar man mer material (träck) och alla äggen kläcks till larver som vi tittar på i mikroskop.  Även hästar med mycket låg utsöndring av ägg kan ha stor blodmask.

Du kan skicka med ett springmaskprov i din kollamasken-låda. Använd genomskinlig tejp som du “duttar” runt analöppningen på hästen. Fäst tejpbiten på något hårt och rent, en bit av ett plastlock eller direkt på provpåsen går bra, märkt då tydligt var tejpen sitter. Det går också bra att skicka in provet på egen hand. Läs mer på www.vidilab.se/springmask

Här (Länk) kan du läsa mer om hur du tolkar ditt provsvar. Kom ihåg att du behöver diskutera eventuell behandling med din veterinär. 

Det bror på vad man är ute efter att få veta. Vill du kontrollera eventuell nyupptagen smitta på betet efter utförd avmaskning är det viktigt att ta hänsyn till preparatets ERP (Egg Reapperance Period), dvs hur lång tid efter avmaskning det tar innan det kommer nya ägg. Efter avmaskning med Pyrantel (Banminth eller Embotape vet. (fd Fyrantel)) ca 4 veckor, Ivermectin (Ivomec, Noromectin, Bimectin, Eraquelle) ca 8 veckor med Moxidectin (Cydectin) ca 12 veckor. Vänta gärna ytterligare några veckor innan du tar prov så att hästen har hunnit ta upp eventuell ny smitta. Efterkontroll: 10–14 dagar.


Ibland hittar vi ägg från bandmask i grundanalysen. Vi lämnar såklart ut det resultatet och det är ingenting vi tar betalt för.

Ja, hästar kan smittas av både spolmask och springmask i boxen. Springmaskhonan ”vispar ut” äggen genom ändtarmsöppningen där de blir liggande i håret/huden och kan ge upphov till klåda. När hästen kliar svansen mot boxväggar, stolpar mm faller äggen ner och hästen kan sedan få i sig de infektiösa äggen via fodret. Hö och ensilage innehåller generellt inte parasiter (undantag finns). Försök har visat att även blodmaskens ägg, under vissa betingelser, kan utvecklas till infektiösa larver inomhus i halmbädd, men denna smittväg får anses vara av mycket låg betydelse.

Det första svaret du fick visade att din häst hade xxx EPG (ägg per gram träck) från stora OCH/ELLER lilla blodmasken. Man kan inte skilja på äggen från stor respektive liten blodmask, de ser likadana ut och därför är man tvungen att odla fram larverna för att kunna artbestämma masken. När odlingen avlästes fanns det ingen förekomst av larver från stor blodmask. Därför blir odlingssvaret: Ingen förekomst av larver från stora blodmasken. Kontakta gärna vår veterinär om du vill ha mer rådgivning. https://www.vidilab.se/fakta/veterinarkontakt/

Tyvärr har vi inte möjlighet att spara och förvara träcket vi får in efter vi gjort våra analyser. För att vi ska kunna göra en odling för uteslutande av stor blodmask behöver vi få in nytt träck.

Om du vill ha odling kan beställa vår produkt ”kollamasken odling” som du hittar i vår webshop. kollamasken odling blir lite billigare och enklare för dig då den inkluderar provtagningsmaterial och porto.

Du hittar den för 1 häst här:
https://kollamasken.nu/butik/kollamasken-odling-1-hast/

Du hittar den för 2-5 hästar här (analysen görs som ett samlingsprov):
https://kollamasken.nu/butik/kollamasken-odling-2-5-hastar/

Alternativt kan du skicka in provet själv i valfri påse tillsammans med ett brev där ni hänvisar till journalnumret från förra analysen samt skriver “Kompletterande analys odling”.

Du hittar instruktion för detta här:
https://www.vidilab.se/packa-ditt-prov-korrekt/


Det går inte att skilja små och stora blodmaskar åt på äggens utseende utan man får titta på larverna som kläcks ur äggen när man odlar provet. Den stora blodmasken är den mask som är mest sjukdomsframkallande hos hästar, medan de allra flesta hästar bär på lilla blodmasken utan att ha några symptom. Man vill dock undvika kraftiga infektioner med liten blodmask. Läs gärna mer om blodmaskar här (Länk).

Grundprovet lämpar sig inte att göra som samlingsprov då det är en liten mängd träck som används för varje prov, därför erbjuder vi inte detta. Däremot går det bra att göra tilläggsanalyserna odling och bandmaskanalys som samling på upp till 5 individer. Varje häst måste ha sin egen påse så labbet kan blanda rätt mängd. I samlingsprovet får man alltså ETT svar vilket är passande om man har en liten grupp hästar i samma hage där det viktiga är att se om marken är smittad. Behöver du veta exakt vilken häst som har smitta behöver du alltså göra individuella tilläggsanalyser. Markera detta tydligt på följesedeln om det är en för flera hästar. Läs gärna mer om samlingsodling här (Länk).

Ni får räkna med att alla hagar som hästen med stor blodmask har gått i är smittade samt att de hästar som gått i den hagen också kan vara smittade. För att bli av med smittan rekommenderas att man mockar hagen och därefter låter den vila från hästar i 2 år (två sommarsäsonger i rad). Det går bra att låta andra djurarter som får, getter, nötkreatur eller kameldjur beta där under tiden.

Vi kan dessvärre inte lämna ut uppgifter till någon annan än den personen som beställt analyserna på grund av GDPR. Därför får du kontakta den som beställt analyserna och be denne vidarebefordra resultaten till dig.

Du behöver inte avmaska mot styngfluga i november, det är numera förlegat. Styngflugan är inte hästens egen parasit utan en fluglarv. Dess ägg kan inte ses i träckprov utan dessa lägger flugan i hästens päls. I de fall styngflugan ger hästen obehag så är det under dess migration i munhålan och den fasen har redan passerat på hösten. Bästa sättet att minska smittan är att mekanisk ta bort äggen från hästens hårrem med till exempel en ryktsten.

Vi vill gärna ha in masken till laboratoriet för att artbestämma en mask, vi bedömer aldrig maskar utifrån en bild som mejlas till oss. Artbestämning har analyskod 920, se vår prislista här. Lägg gärna masken i en påse med några droppar vatten och posta till Vidilab AB, Artbestämning, Box 33, 745 21 ENKÖPING.
Det finns vissa maskar som inte syns på träckprovet eller behöver en tilläggsanalys för att upptäckas. Det kan också finnas omogna maskar som kommer ut, lägger de inte ägg kan vi inte hitta dem. Det förekommer också att maskar utifrån kryper in i bajset och alltså inte härstammar från hästen. 

Vidilab erbjuder lungmaskanalys (kod 505). Det finns inget färdig förbetald kit för endast lungmask, men läs gärna mer här (Länk) om hur du kan skicka in material till oss på egen hand för att begära just denna analys.

Denna parasit är egentligen en åsneparasit och förekommer normalt inte i Sverige. Parasitsmittan är betesburen och smittfarliga larver tas upp av betande djur så hästar kan smittas av åsnor om de till exempel delar hage. Läs gärna mera här: https://www.vidilab.se/fakta/hast/sallsynta-maskar/

Nej, fölmask (Strongyloides westeri) anses inte ställa till med några problem hos unga föl så den rådgivningen gäller inte längre. Den diarré som fölen ofta drabbas av i samband med stoets sk. fölbrunst anses bero på hormoner stoet utsöndrar.

Kompostering av träck (>40 grader), dödar av hästens blodmask. Effektiv kompostering kan komma upp i 70 grader. Men komposten måste vändas annars kan man få en temperaturgradient där det finns zoner där parasiterna överlever.  Gödsel kan användas som gödning om den är ordentlig komposterad!

För att räkna med att den stora blodmasken dött ut så behöver hagen vila i 2 år, dvs två somrar med en mellanliggande vinter. Läs gärna mer här. (Länk)

Nej, Vidilab skriver inte ut avmaskningsmedel. Avmaskningsmedel till häst är receptbelagda och förskrivs av veterinär. Har du ingen egen veterinär, så kan vi hänvisa dig vidare, läs gärna mer här. (Länk)

Produkten ”kollaeffekten” togs tidigare fram för att uppmuntra till att ta uppföljande träckprov för att kontrollera effekten efter avmaskning och hade ett kraftigt reducerat pris. Tyvärr kan vi inte erbjuda det reducerade priset längre, därför är produkten borttagen.
Analysen är den samma som ingår i produkten https://kollamasken.nu/butik/kollamasken-hast/  som vi nu i stället rekommenderar att ni använder, även vid kontroll efter avmaskning.

Smådjur


Passanter kallas andra djurs parasiter som går rakt igenom mag-tarmsystemet och kommer ut i avföringen utan att för den skull parasitera på djuret i fråga. Framför allt hundar som tillåts äta andra djurs spillning kan utsöndra parasitägg som härstammar från andra djurslag och som inte är till problem för dem själva. Till exempel är hästens och idisslares tunnskaliga ägg närapå identiska med hundens hakmaskägg, vilket försvårar och kan försena avläsning av provet. Det är därför viktig att hunden inte tillåts äta avföring under 3 dygn innan provtagning.

Om ditt provsvar visar förekomst av så kallade passanter, erbjuder Vidilab ett kostnadsfritt omprov. Rasta hunden kopplad i 3 dygn innan provtagning.


Det finns inga riktlinjer för hur ofta man ska/bör ta träckprov på hundar.  Däremot finns det en rekommendation att endast avmaska hundar när man konstaterat förekomst av parasiter och då mot just den parasiten man hittat.

Se till att hunden inte har möjlighet att äta något annat djurs avföring under minst tre dagar före provtagningen. Har du tänkt välja till Giardia eller Lungmaskanalys så tar du sedan prov under tre dagar efter det, det vill säga hunden ska förhindras att äta någon avföring under sammanlagt 6 dagar.

Vidilab är ett ackrediterat laboratorium vilket innebär att vårt kvalitetsarbete kontinuerligt bedöms av en yttre instans. Det är förstås en stor trygghet för dig som kund.

Samtliga analyser i våra produkter för kollamasken är ackrediterade, med undantag för kollamasken för smådjur. Eftersom det ännu saknas lämpliga jämförelsesystem kan den ännu inte bli ackrediterad. Naturligtvis håller vi samma höga kvalitet även här. Läs gärna om vårt arbete här: https://www.vidilab.se/omvidilab/vart-kvalitetsarbete/


Efter att ha sett till att hunden inte kunnat äta annat djurs avföring på minst 3 dygn så samlar du nytt träck i en vanlig påse. Lägg med en lapp med texten ”Omprov passanter” och ditt journalnummer, allra helst en utskrift på sid 2 av ditt provsvar. Posta till Vidilab AB, Smådjur, Box 33, 745 21 ENKÖPING

Du hittar instruktion för detta här:
https://www.vidilab.se/packa-ditt-prov-korrekt/


Ja, du kan använda den till nästan alla slags små sällskapsdjur till exempel fåglar, minigris, reptiler, sköldpaddor mm.
Du kan köpa kollamasken smådjur bland annat på Apoteket eller Granngården, alternativ i vår webshop kollamasken.nu

Ja, till minigris kan du använda vår produkt kollamasken smådjur.

Till övriga grisar (produktionsdjur samt sällskapsgrisar av större modell) används “Följesedel för övriga djurslag”, se https://www.vidilab.se/fakta/foljesedlar/.


Vissa hundar, framför allt Collie, Bordercollie, Bearded collie, Sheltie men även ett antal andra raser samt vissa blandraser är känsliga för den typ av ämne som finns i till exempel Equimax, Cydectin och Ivomec. När du avmaskar hästen kommer en del av ämnet ut med hästens avföring de första dygnen, men det giftiga ämnet bryts ner vid kontakt med dagsljus (UV-ljus). Se alltså till att hunden inte äter stora mängder hästavföring de närmsta dagarna efter att hästen avmaskats med nämnda preparat.

Ja, Giardia sp. och/eller lungmask kräver speciella analysmetoder och kan beställas som tilläggsanalyser till kollamasken smådjur. Analyserna faktureras i efterhand, för aktuella priser se ordinarie prislista (kod 903 & 906). Numera finns ytterligare ett kollamasken smådjurskitt där Giardia-analysen redan ingår, läs mer om detta i vår webshop.

För provtagning av Giardia sp. Och/eller lungmask skall träck samlas i tre dagar i rad, på grund av ojämn utsöndring av cystor/larver. Läs mer om Giardia & lungmask här.


Giardia orsakar inte sjukdom ensamt utan det krävs någon form av predisponerad faktor för att hundarna skall bli sjuka, såsom stress, annan sjukdom eller någon form av nedsatt motståndskraft. Generellt så är rekommendationen att endast behandla och sanera i de fall hunden har symptom av sin Giardia. Avsteg från det upplägget kan förekomma beroende på aktuell situation. Saneringen är omfattande eftersom cystorna lever kvar mycket länge i miljön och de tål de flesta rengörings- och desinfektions-medlen. 

Så OM din hund är sjuk – kontakta din veterinär.
Vid besöket tar du med dig träckprovsresultatet.  
Veterinären gör då en undersökning och gör en helhetsbedömning av symptombilden. 


För att se skillnad på de olika genotyperna måste man köra PCR-analys. Vanligen infekteras hundar med genotyp C & D, katt med typ F och människor med typ A & B, men det förekommer att människans typer infekterar djur och i enstaka fall har man hittat hundens ena sort hos människa.
Vi utför inte denna analys utan hänvisar till SVA.
https://www.sva.se/

Ja, kattsanden suger åt sig vätska som parasiterna behöver för att överleva. Försök gärna få katten att göra ifrån sig på en tidning eller liknande för att minska mängden strö.

Springmaskarna, liksom de flesta andra inälvsparasiter, är artspecifika, det vill säga du kan inte smittas av andra djurs springmask och de kan inte smittas av dig. Kaniner, marsvin och andra smådjur kan ha springmask, dock inte hund eller katt.
Vad som är värt att tänka på är att människans springmaskägg finns i dammet i hemmiljön, så ska ni behandla och sanera människorna så är det läge att tvätta djurens päls och deras sovplatser för att minska risken för återsmitta. Smådjurens springmask syns i grundanalysen.

Den analysen utför inte vi utan vi får hänvisa till SVA. https://www.sva.se/


Ja, det går bra. Skriv det i meddelande till laboratoriet på följesedeln. Se kod 907 i vår prislista.

På katter rekommenderas, med få undantag, individuella avföringsprov. Kontakta din veterinär för mer information.

Ta individuella prover och se till att träcken du skickar in är färsk. Samlingsprover kan vara aktuellt om det gäller kaninungar med misstanke om koccidios. Kontakta veterinär för mer information.

Generellt så är rekommendationen att endast behandla och sanera i de fall kaninen har symptom av sin koccidios.  Avsteg från det upplägget kan förekomma beroende på aktuell situation, det får behandlande veterinär ta ställning till från fall till fall.  Det finns många olika sorters koccidier, vissa är mer sjukdomsframkallande medan andra är betydligt ”snällare”. Rent allmänt gäller att kaniner vanligen klarar av en låggradig smitta bättre än en höggradig. Det tar 2–3 dygn för en oocysta att bli infektiös. Genom att rengöra ofta, ta bort all avföring dagligen, minskar mängden smitta och därmed risken att smittan blir till ett problem. Visar din kanin tecken på sjukdom så skall du alltid kontakta veterinär utan dröjsmål.

Ja, det stämmer att du behöver sanera för att bli av med smittan. Koccidier är en encellig parasit som är mycket motståndskraftig och därför finns kvar länge i miljön. Smitta sker via avföringen, men smitta kan finnas på all inredning såsom i matskålar och i vattenskålar etcetera. 

Några riktlinjer för att sanera:  

  • Destruera allt strö och bomaterial.  
  • Skura/skrubba rent alla ytor med såpa och låt torka torrt efteråt.  
  • Desinficera med ett medel som avdödar koccidier. ex. Lifeclean eller 10 % ammoniak. Läs nog på förpackningen så att du får rätt koncentration och kontakttid för det medel du använder.  
  • Ångtvätt (100 grader i en minut) avdödar, se till att allt torkar innan du använder buren igen.  
  • Porösa material, som trä, är svåra att sanera eftersom smittan kan finnas kvar i ojämnheterna.  
  • Var noga med att kaninerna inte kommer i kontakt med rengöringsmedel! Ha dem någon annanstans än där du rengör, särskilt ammoniak är farligt! Läs bruksanvisningen noga.
  • Matskålar, vattenflaskor och dylikt rengörs i diskmaskin.  

Ibland behöver man upprepa detta ett par gånger innan man blir av med smittan, tänk särskilt på att förhindra återsmitta, håll isär rengjorda saker från ej rengjorda, tvätta händerna ordentligt mellan orent och rent arbete.


Det går bra att skicka träcket till oss även om det är kallt ute. Vi rekommenderar att du lämnar in provet hos ett postombud, till exempel en ICA-butik, försök alltså att undvika en brevlåda. Om enda alternativet är en brevlåda, lägg gärna kittet på lådan så nära tömning som möjlig. Det påverkar inte analysresultatet att träckprovet utsätts för en viss kyla under postgången. Om det dock visar sig vid ankomst att provet är ordentlig genomfruset, kontaktar alltid laboratoriet dig om vi bedömer att det behövs ett omprov.

Har ditt djur blod i avföringen så skall du kontakta veterinär för undersökning och bedömning.

I träckprovet kan ägg från följande påvisas: spolmask, hakmask, piskmask & eventuella koccidier.

Hos kanin och marsvin kan även springmaskägg påvisas med denna metod. Träckprov är inte en säker metod för att påvisa bandmask men om man ser ett misstänkt bandmasksegment i avföringen kan man skicka med det i en separat plastpåse för artbestämning.

För mer information kring provtagning, besök vidilab.se/fakta/smådjur


Vi rekommenderar inför provtagning att hund ska rastas i koppel, så hunden inte tillåts äta annat djurs avföring. Det räcker inte att ha ett ”osynlig” koppel i form av att du har sådan kontroll över hunden att den kommer tillbaka till dig om du ropar på den. Hunden kan, utan att du upptäcker det, få i sig avföring från andra djur. Att fysiskt ha hunden i koppel gör det enklare att ha kontroll på vad hunden eventuellt får/inte får i sig.

Vilt och Trikin


Gå in i vår webshop på kollamasken.nu där du kan handla våra förfrankerade trikinkuvert till förmånligt pris. Alternativt kan du gå in på www.vidilab.se/fakta/vilt där du hittar information om hur du skickar in prov till oss på egen hand.

Här nedan hittar du en tabell för vilka delar som gäller för respektive djurslag.

Titta gärna på filmen från Svenska Jägarförbundet som du hittar här: Så tar du ett trikinprov – Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Vi har just nu ingen möjlighet att utföra cesiumanalys av vildsvinskött. Vi hänvisar till Radonova. (Klickbar länk)

Information för vad som gäller kring subvention för trikinanalys på vildsvin hittar du här. (Klickbar länk)

Det går bra att skicka in fruset kött (ej köttfärs).  Men för att analysresultatet ska vara tillförlitligt önskar vi del av framlägg eller mellangärdet. Se matris för korrekt del: https://www.vidilab.se/fakta/vilt/
Materialet som varit fruset MÅSTE av säkerhetsskäl analyseras med dubbel mängd kött. Det gäller också om vi får in trikinprov taget från andra delar än det tabellen för aktuellt djurslag visar SAMT om provet varit djupfryst. Det kommer att debiteras en extra kostnad enligt prislista, analyskod 911FM: https://www.vidilab.se/fakta/prislista/
Allt för att du som kund ska få en så säker analys som möjligt.

Vidilab märker in alla prov som kommer till laboratoriet. Detta görs för att försäkra oss om provets identitet samt att uppgifter på följesedel och provmärkning stämmer överens så att kopplingen mellan prov och kund blir korrekt.

Att frysa vildsvinskött är en mycket osäker metod för att oskadliggöra trikiner eftersom olika arter är olika känsliga för låga temperaturer. För att analysresultatet ska vara tillförlitligt ska materialet vara färskt (alltså ej fruset). Av säkerhetsskäl analyserar Vidilab dubbel mängd prov när vi får in trikinprov om provet varit djupfryst.

Den analysen utför inte vi utan vi får hänvisa till SVA.
https://www.sva.se/

Du kryssar i att det är färskt. Att köttet riskerar att frysa under transport till oss påverkar inte analysen, men eventuellt svarstid, då vi får tina upp köttbiten först innan vi kan analysera provet.

Lantbrukets djur


Ja, det bästa är att ta prov från 6 djur i varsin påse så gör vi två samlingsprov på labbet. Ange kod 205 för lungmaskundersökning och 202 om du även vill ha provet undersökt avseende mag/tarmnematoder och koccidier. För följesedel se ”Fakta och följesedlar/Lantbrukets djur”.

Det smidigaste för er är att använda kollamasken för får och get. Den finns att köpa i vår webshop kollamasken.nu och innehåller även instruktion om provtagningen.