Träckprovtagning: Plocka 2-3 matskedar träck från varje individ och packa individuellt i plastpåsar. Lägg inte flera individers träck i samma påse.
Skicka färsk träck måndag eller tisdag. För att ge ett tillförlitligt analyssvar så skall träcken vara max 3 dagar gammal vid analystillfället.
Provtagningsinstruktioner för får och get
Den viktigaste provtagningen är på tackor/getter efter lamning/killning och i anslutning till betessläpp. Lammen/killingarna kan sedan kontrolleras innan betesbyte eller avvänjning.
För att vi skall kunna ge ett bra och säkert svar gäller det att du tänker på följande:
Provtagning
Rekommendationen är att man ska ta prov från minst sex djur vilka sedan poolas till två samlingsprover på laboratoriet. Vid färre djur än sex: Ta prov från alla djur, dessa poolas sedan till ett eller två samlingsprov på laboratoriet. OBS! Ett samlingsprov kan innehålla träck från max tre individer! Ta främst från de djur som uppvisar symtom (magerhet, blekhet, diarré, påse under hakan). Kom ihåg att alltid provta minst sex djur från varje betes- eller åldersgrupp i din besättning, använd då kollamasken Får & Get x2. OBS! Blanda aldrig olika djurkategorier! Rekommendationen är att provta 10 % av respektive djurkategori, dock aldrig färre än sex djur per djurkategori.
Ta individuella prov, ca två matskedar träck (prov från ändtarmen eller färsk = kroppsvarm spillning från marken) och lägg i separata plastpåsar. På labbet görs samlingsprover med träck från max tre individer i varje samlingsprov. I samlingsproven bedöms mängden ägg från mag-tarmmask samt eventuella koccidier. Om andra frågeställningar är aktuella, ange detta på raderna för meddelande till laboratoriet. T ex Fasciola (stora leverflundran), lungmask, Giardia eller kryptosporidier.
Lägg sedan alla påsar i en yttre plastpåse så inte läckage uppstår. Proven behöver inte individmärkas!. Om det av någon speciell anledning är viktigt att hålla isär olika grupper, märk varje påse med djurets ID-nummer. Tänk på att ta prov i god tid så att Du hinner få svaret innan Du t.ex. tänker flytta djuren till annat bete.
Ifyllande av följesedel
En rätt ifylld följesedel gör att vi kan behandla provet på ett effektivt sätt på labbet. Använd följesedel för “Får & Get”. Följesedel hittar du under Produkter och tjänster/Får och get/Följesedlar.
Fyll i namn, adress och telefonnummer. För snabbare svar, fyll alltid i faxnummer och/eller e-postadress om det finns. I första hand svarar vi ut via e-post. Det är därför viktigt att du skriver e-postadressen TYDLIGT och att du kontrollerar din e-post kontinuerligt.
Ange om det finns symtom på parasitangrepp i besättningen. Om inga problem finns behöver proven inte individmärkas. Skriv i så fall RUTINKONTROLL på raderna för meddelande till laboratoriet. Uppge datum för senaste avmaskning av de provtagna djuren samt vilket preparat som använts.
Postande av prov
Lägg prover och följesedel i ett vadderat kuvertet samt förvara kallt fram till postning. OBS! EJ i frys!
Skicka provet måndag eller tisdag, adress finns på följesedeln. Prov kan skickas söndag om tömning av brevlådan sker samma dag.
Svar
Svar lämnas samma dag eller dagen efter det att provet kommit till laboratoriet beroende på vilka analyser som utförs. Om odling i undantagsfall behöver sättas tar det ytterligare 14 dagar att få svar på det. För rådgivning kan vår veterinär som är mycket kunnig på får och fårparasiter kontaktas. För kontaktuppgifter, se vår hemsida under Veterinärkontakt.
Nedan finns en lathund som kan användas vid tolkning av provsvar, kom ihåg att det alltid ska vara en veterinär som ger rådgivning
Bunostomum = Hakmask
Capillaria = Hårmask
Chabertia/Oesophagostomum = Tjocktarmsmaskar
Cryptosporidium = Kryptosporidier
Cystocaulus = Mellanstor lungmask
Dicrocoelium dendriticum = Liten leverflundra
Dictyocaulus filaria = Stor lungmask
Eimeria spp = Koccidier
Fasciola hepatica = Stor leverflundra
Giardia = Tarmprotozoo
Haemonchus contortus = Stor magmask
Moniezia = Bandmask
Muellerius = Liten lungmask
Nematodirus battus = Tunnhalsad tarmmask
Nematodirus filicollis = Tunnhalsad tarmmaskNematodirus spathiger = Tunnhalsad tarmmask
Paramphistomum = Våmflundra
Protostrongylus = Mellanstor lungmask
Strongyloides papillosus = Trådmask
Trichostrongylida = Rundmaskar i löpmage och tarm
Trichuris = Piskmask
Trichostrongylus axei = Liten mag/tarmmask
Ektoparasiter: Lägg materialet (hår, hudskrap eller biopsi) torrt i plaströr.
Skickar du in prov i egen försändelse?
Kuvertet ska märkas med texten “Undantaget veterinärmedicinskt prov”. Titta gärna här för ytterligare hjälp: https://www.vidilab.se/packa-ditt-prov-korrekt/
På kuvertet skriver du sedan avsändaradress samt adressen till Vidilab:
Vidilab AB
Box 33
74521 Enköping
Här hittar du svar på frågor kring får & get som ofta ställs av våra kunder (FAQ)
Följesedlar
Ladda ner följesedel här. (Klickbar länk)
Filmserien om fårens parasiter
På https://kollamasken.nu/kunskapsbank/filmserie-om-farens-parasiter/ kan du ta del av vår kortfilmsserie om fårens parasiter. Det är Bitte Ljungström, grundare av Vidilab, som går igenom fårens parasiter i videoformat.
kollamasken
Det smidigaste sättet att kontrollera parasitstatus hos får och get är att använda kollamasken. kollamasken Får & Get kan enkelt handlas i vår webshop, klicka här för att komma till webshopen.
Kom ihåg att alltid provta minst sex djur från varje betes- eller åldersgrupp i din besättning, använd då kollamasken Får & Get x2. OBS! Blanda inte träck från djur i olika ålderskategorier i samma analys!
Gård och Djurhälsan Får
Sedan 1 januari 2025 är samarbetet mellan Vidilab och Gård & Djurhälsan avslutat. Du kan läsa mer här: Avslutat samarbete med Gård och Djurhälsan.
Veterinärrådgivning
Om du har får kan du få väldigt stor hjälp av Distriktsveterinärernas Fårgrupp där det finns experter på fårsjukdomar och fårhälsovård och dom kan ge dig rådgivning kring provtagning och provsvar. Läs mer här.
PCR FÖR PÅVISANDE AV STORA MAGMASKEN
Haemonchus, stora magmasken, är fårens mest sjukdomsframkallande parasit och Vidilab är världsunika eftersom diagnosticering av Haemonchus samt flera andra arter kan ske morfologiskt redan på äggnivå. Vidilab har vidareutvecklat diagnosticeringen och kan nu erbjuda PCR-analys för påvisande av DNA från Haemonchus.
Analysmetoden (PCR) är ett alternativ till odling för att påvisa förekomst av stora magmasken, om så önskas. Analysen utförs endast då ägg inte kunnat påvisats i grundanalysen. Vid odling kan ev ägg i träcken som inte påvisats i grundanalysen kläckas till larver, medan man vid PCR-analys kan detektera DNA från enstaka ägg. På så sätt kan man fånga upp smitta även om djuren har en så låggradig infektion att den inte detekteras i grundanalysen.
Genom att i stället för odling erbjuda PCR-teknik minskar svarstiden till 2-7 dagar.
Om du som kund önskar en PCR-analys istället för en odling så kan detta skrivas i fältet “meddelande till laboratoriet” och då ange Kod 121. Priset för PCR-analysen hittar du i vår prislista här. (Klickbar länk)
Vid inköp, isolering eller import vid eller misstanke om resistens
För kontroll av avmaskningseffekt vid inköp, isolering eller import, ange tydligt på följesedeln att det är en kontroll efter avmaskning samt avmaskningsdatum och vilket medel som använts. För att öka känsligheten rekommenderas att odling sätts på alla behandlingskontroller när “parasiter ej påvisats” i grundanalysen.
Om du vill kontrollera effekten av utförd behandling köper du två kollamaskenpaket och använder enligt följande:
Prov 1: Tas i direkt anslutning till eventuell avmaskning.
Prov 2: Tas 7-14 dagar efter utförd behandling.
Ange tydligt på följesedeln att det är kontroll efter avmaskning, samt avmaskningsdatum och preparat.
Uppföljande prov för behandlingskontroll skall tas 7-14 dagar efter avmaskning; inte tidigare eftersom påvisade ägg då kan komma från maskar som ändå dött vid avmaskningstillfället, och inte senare eftersom äggen då kan härröra från maskar som plockats upp av fåret efter avmaskningen.
Unik kompetens på Vidilab
Läs mer om vad som gör Vidilab till ett unikt laboratorium när det kommer till bland annat diagnostik av fårets och getens parasiter.