Häst – Information om analyserna
DELRAPPORT/SLUTGILTIG RAPPORT
Delrapport innebär att provsvar från ytterligare analyser inväntas. De svar som redan lämnats i delrapporten är dock alltid slutgiltiga.
INFORMATION OM RAPPORTEN
Utfärdad av ackrediterat laboratorium Report issued by an accredited laboratory
TOLKNING AV PROVSVAR
0-100 EPG = väldigt lite
Mer än 100, upp till 200 EPG = lite
Mer än 200, upp till 500 EPG = måttligt
Mer än 500, upp till 1000EPG = mycket
Mer än 1000 EPG = väldigt mycket
OBS! Träckprover tas i första hand för att övervaka friska hästar. Om hästen behöver avmaskas eller inte beror inte enbart på EPG-talet utan träckprovsresultatet måste läggas samman med flera faktorer. För en sjuk häst tolkas inte provsvaret på samma sätt som för en frisk häst, i de fallen kan även låga värden resultera i avmaskning. För att få utskrivet avmaskningsmedel behöver veterinären en diagnos. Diagnos kan ställas på flera sätt till exempel genom träckprov eller genom artbestämning av vuxna maskar. Det är mycket viktigt att du har en parasitkunnig veterinär som hjälper dig att tolka provsvaret.
RÅDGIVNING AV VETERINÄR
Vi råder dig att alltid diskutera provsvaret med en veterinär som är kunnig inom området. Det kan vara din stallveterinär eller någon annan veterinär du brukar ha kontakt med. För rådgivning (endast parasitologiska frågeställningar) och eventuell receptförskrivning: Ring Lötsberga djurklinik med ansvarig veterinär Hans Kindahl.
Tel 0738 – 29 50 09 eller 0708 – 59 25 58 (måndag – fredag).
Årstidsbunden kommentar, gäller mellan 15/11 – 15/3
Det går bra att ta prov under denna tidsperiod men betydande andel av larverna av de små blodmaskarna befinner sig då i ett vilostadium under sen höst och vinter. Därför kan man vid denna säsong få falskt låga EPG-värden, dvs mängden ägg som utsöndras representerar inte den faktiska parasitbördan hos hästen. Stora blodmasken, som är hästens farligaste parasit, är aktiv året runt. Den har istället en lång prepatensperiod, det är den tiden det tar från det att hästen smittas tills dess det finns könsmogna maskar i tarmen som lägger ägg, det handlar om 5,5-7 månader.
PARASITARTER, LATIN/SVENSKA
Strongylus/Cyathostominae – stora/lilla blodmasken
Parascaris spp. – spolmask
Strongyloides westeri – fölmask
Anoplocephala perfoliata – bandmask
Oxyuris equi – springmask
Dictyocaulus arnfieldi – lungmask